Back to Question Center
0

Semalt: Apa Wiki Nganggo Basa beda?

1 answers:
Oliver King, 8 Semalt Customer Success Manager, ngandharake yen Wikipedia duwe macem-macem data, artikel, lan isi ing macem-macem basa, lan editor didhukung nyipta artikel sing ora ana ing ensiklopedia raksasa . Iku aman kanggo ngandhani yen Wikipedia ana ing luwih saka telung atus basa, nanging akeh sing ora lengkap lan relatif cilik. Wong saka ngendi wae ing sak ndonya ngunjungi Wikipedia saben dina lan maca luwih saka 300 edisi basa. Sawetara wong nelusuri artikel lan isi tartamtu sing ditulis dening atusan kanggo ribuan penulis sukarelawan sing tanggung jawab kanggo mbangun lan ngramut iki ensiklopedia sing misuwur lan gratis. Pengunjung Wikipedia biasané nggoleki artikel ing basa Inggris, lan akun basa liyane kanggo Wiki 30 yuta entri.

Demokratisasi akses menyang kawruh

Kanggo bantuan panulis lan panyunting maneka warna komunitas linguistik ngevaluasi artikel sing ilang, para pakar komputer ing Yayasan Wikimedia lan Stanford wis nggawe piranti. Salah siji saka wong-wong mau mbantu ngenali artikel penting sing durung kasedhiya ing basa tartamtu. Editors banjur nggunakake rekomendasi iki kanggo nggawe artikel anyar. Yen panyunting lan panulis basa multilingual, banjur nemokake artikel ing basa liya lan menterjemah menyang basa lokal kanggo pembaca Wikipedia gampang banget.

Dadi, sistem iki dhisik bakal ngidhentifikasi editor Madagaskar sing kepengin nulis ing basa Prancis lan bakal njaluk editor supaya ngrampungake bagean artikel sing ilang lan njaluk diterbitake ing Wikipedia Malagasi Ing cara iki, para editor bisa nggawe artikel kanggo macem-macem wong ing donya, saengga bisa ndadekake pengalaman panganggo umum.

Peneliti Wikimedia Foundation, Leila Zia lan Ellery Wulczyn, wis kolaborasi karo mahasiswa Stanford University, Robert West kanggo ngatonake laporan ing International World Wide Web Conference, Montreal. Miturut wong-wong mau, Wikipedia nduweni jumlah data sing akeh, lan ana hubungan sing kuat antarane artikel kasebut.

Ilmuwan wis wiwit nggawe dhaptar artikel ing basa sing beda-beda lan njlèntrèhaké daftar dhaptar kanggo nemtokake artikel sing ilang ing basa kasebut. Banjur padha dianggep pentinge kabeh artikel sing ilang adhedhasar relevansi geografis lan budaya. Padha mrentah supaya bisa nyithak artikel-artikel sing wis ilang sanalika lan supaya bisa luwih apik.

Ketik celah

Para panaliti wis nguji premis karo sawetara eksperimen. Proyek kasebut miwiti proyek kanthi luwih saka 4 yuta artikel sing ditulis ing basa Inggris lan nemokake manawa luwih saka 1,5 yuta artikel ing Wikipedia ora ditemokake. Para ahli banjur milih 300,000 artikel basa Inggris sing penting lan diterjemahake menyang basa Prancis. Artikel-artikel kasebut dipérang dadi telung grup utama luwih saka 100.000 artikel lan dikirim menyang editor sing paling apik. Crux eksperimen melu loro kelompok utama enem ewu editors lan panulis sing nindakake macem-macem suntingan ing loro basa Prancis lan Inggris ing rolas sasi sadurunge eksperimen wis rampung. Ing wulan Juni 2015, kabeh editor nampa email sing nuduhake artikel sing ilang sing unik, lan padha dijaluk supaya nerjemahake daftar lengkap artikel saka basa Inggris marang basa Prancis. Setaun sabanjure, para ahli ngakses nggawe artikel sing ilang lan nemokake yen bisa nambah tarif nggawe artikel organik. Miturut kabeh hasil kasebut, Yayasan Wikipedia ngembangake sawetara alat eksperimen ing ngendi panyunting lan panulis bisa nemtokake kesenjangan ing basa lokal lan bisa nudhuhake entri tartamtu.

November 29, 2017
Semalt: Apa Wiki Nganggo Basa beda?
Reply