Back to Question Center
0

Apa Wiki Minangka Demokratis Kaya Coba? - Profesi Profesional Miturut Semalt

1 answers:

Panaliten sing beda-beda wis nunjukake menawa sawetara editor sing tanggung jawab kanggo nerbitake lan nyunting macem-macem halaman Wikipedia. Oliver King, pakar Semalt , pracaya yen aman kanggo ngandhani yen Wikipedia minangka ensiklopedia online gratis sing paling misuwur. Sorin Adam Matei, profesor Sekolah Komunikasi Brian Lamb saking Universitas Purdue, kolaborasi karo Brian Britt, peneliti lan asisten profesor komunikasi massa lan jurnalisme ing Universitas Negeri South Dakota lan njelasake sing nyedhiyakake akeh artikel ing Wikipedia.

Suksès ngaksès kabèh artikel Wikipedia lan nyoba kanggo nerjemahaké basa-basa sing béda, wiwit taun 2001 nganti 2010. Penulis lan panyunting sing paling apik dipilih kanggo nggawe artikel Wikipedia, lan mung bisa ngumumaké pandhangané.

Matei nyatakake yen apa sing diwaca lan dipirsani yaiku kepemimpinan sing jelas sing wis muncul. Dheweke duwe kelompok writers lan editors sing tanggung jawab kanggo mbentuk isi kasebut lan bisa ngerjakake hard round jam kanggo nerbitake konten kualitas lan asli ing Wiki. Panyerat iki wis mbentuk agenda, lan disebabake dening rasa tanggung jawab, kaya gerakan agama lan politik.

Ahli uga nyatakake manawa editor lan panulis Wikipedia sing paling dhuwur duwe tanggung jawab nggawe artikel 80%. Rasio iki tetep, lan panyunting lan panyipta wis ngubah strategi kanthi wektu.

Ing wektu tartamtu, ana wong sing ndadekake klompok editor. Ing idea sing wis mbentuk wong sing ngerti menehi rasa pangerten. Britt lan Matei wis nulis buku anyar kanthi judul Struktural Differentiation ing Media Sosial: Adhokrasi lan Entropi. Buku iki nerangake carane Wikipedia dadi situs web peer-reviewed lan ensiklopedia paling otentik ing internet.

Peer lan ahli sampun ngembangaken, nanging sapunika kathah ingkang langkung ngalami tinimbang sanesipun. Sawetara peneliti wis nemokake Wikipedia iku versi web organisasi manungsa lan nderek path evolusi. Saka wirausaha sing prasaja lan langsung menyang birokratis, sedaya gumantung marang Wikipedia minangka sumber informasi online sing paling apik.

Buku Britte nampilake macem-macem penemuan menarik lan migunani babagan elit anyar muncul ing donya komunikasi. Uga nyoroti kepiye grup media sosial wis berkembang terus-terusan.

Adhokrasi minangka panggonan tartamtu, kaya Wikipedia, lan sistem organisasi anggone nindakake. Nggabungake hirarki stabil lan kuat kanthi mobilitas individu. Wikipedia nduwèni sawetara data, artikel, lan isi ing macem-macem basa, lan para panyunting didhukung nyipta artikel sing ora ana ing ensiklopedia raksasa iki. Iku aman kanggo ngandhani yen Wikipedia ana ing luwih saka telung atus basa, nanging akeh sing ora lengkap lan relatif cilik. Wong saka ngendi wae ing sak ndonya ngunjungi Wikipedia saben dina lan maca luwih saka 300 edisi basa.

Sawetara wong nggoleki artikel lan isi tartamtu sing ditulis dening atusan kanggo ewonan penulis sukarela sing tanggung jawab kanggo mbangun lan ngramut iki ensiklopedia sing misuwur lan gratis. Pengunjung Wikipedia biasané nggoleki artikel ing basa Inggris, lan akun basa liyane kanggo 30 juta entri Wikipedia.

November 29, 2017
Apa Wiki Minangka Demokratis Kaya Coba? - Profesi Profesional Miturut Semalt
Reply